3 Kasım 2010 Çarşamba

Oturma odası stilleri ve renkler


Salonlar; tv seyrettiimiz, kitabımızı okuduğumuz,kimi zamanda davetler verdiğimiz yaşam alanlarıdır.Salonlar,eve iik girdiğimizde karşılaştığımız ,misafirlerimizle uzun zaman geçirdiğimiz mekanlar.Salonları dekore etmeden önce, ne yapmak istedğinize karar vermemiz lazım.Resmi veya samimi,rahat veya şık,nasıl bir mekan yaratmak istiyoruz?Aşağıda birkaç tasarım stili ve renklerinden örnekler bulabilirsiniz.
Antika görünüm
Bu stilde,koyu parlak mobilyalar,tek uzun bir kanepe,gösterişli avizeler,koyu renk desenli halı veya kilimler,kartonpiyer,tavan göbekleri,altın ve gümüş dokunuşlar göze çarpar.Mobilyalar,en az 70 yıllık ve kalitelidir.Antika mobilyaları almak oldukça pahalı olduğu için ikinci el eski mobilyaları da tercih edebilirsiniz.
Diğer bir alternatif de eski görünümlü yeni mobilyalar satın almak.Bir maun sandalye de salonunuza çok şık bir hava katacaktır.
Dekorasyon renklerine gelince,krem,güvercin grisi,açık sarı ve maviler.Kırmızı ve altın renklerle zengin ve sıcak bir etki yaratabilirsiniz.

Country stili
Country stili oturma odalarında;rahatlık,yaşanmışlık,sağlam,uzun ömürlü mobilyalar,elişleri ön plandadır.Hasır  veya boyalı mobilyalar,samimi ortamlar için ideal.Country stilde,doğal malzemeler öne çıkıyor;ahşap yer kaplamaları,ceviz,maun,meşe ve çam ahşap mobilyalar,geleneksel taş şömineler,fırın,odun sobaları.
Country stilin renkleri ise;yoğun kırmızılar,yaz sarıları,canlı maviler.Duvar kağıtlarında çiçek desenleri,perde,yastık ve masa örtülerinde de göze çarpıyor.Farklı dokuda kumaşlarda bu dekorasyon tarzına kişilik kazandırıyor.Bakınız:klasik country tarzı yaratmak için ipuçları
İngiliz country stili oturma odası
Retro stil
1950 yıllarının başında Amerika'da krom ayaklı,formika mobilyalar,laminat kaplamalar,vinil sandalyeler,tv ve canlı turuncularla karşımıza çıkan dekorasyon stili, günümüze 50 ve 60'lı yılların stil ve renkleriyle,günümüzün minimalist tarzına karşı tekrar gündeme geldi.60 lı yıllarda tüm kalıplar kırıldı.Yosun yeşili,kahverrengi,sarı,pastel pembe ve mavi tonlarında duvar renkleri yerine siyah-beyaz tek renk veya asit yeşili,kırmızı ve turuncu gibi neşeli renkler ve ucuz şeyler tercih edildi.Son elli yıldaki tasarımlarda büyük,ilginç nesneler göze çarptı.Vintage stil lamba,radyo ve saatler,vinil,köpük,krom,plastik,kauçuk gibi malzemeler,(bubble chair) balon sandalyeler,

Art deco
Art deco,1920lerden sonra ortaya çıkan şık,zarif,cesur bir akımdır.Geometrik ve köşeli şekiller,krom,cam gibi malzemeler,sarı,kırmızı,siyah ve krom gibi güçlü renklerle oyulmuş aynalar ilk bakışta öne çıkanlar.
Oturma odaları için bej ve krem renginin yumuşak tonları kullanılmıştır.Parlak siyah ahşaplar,siyah parlak lake mobilyalar,saten ve kürkler de bir arada kullanılır.Elinde ışık topu tutan kadınla stilize edilmiş ikonik aydınlatma araçları,açık renk ahşap kaplama dolaplar yine bu tarzı simgeler.




Çağdaş stil
Çağdaş stil şık bir oturma odalarında düz yüzeyler ve işlevsellik ön plandadır.Az şeyle çok şey yapmak yaklaşımı önemlidir.Dağınıklık ortadan kaldırılarak,geniş alanlar yaratılmalıdır.Duvarlarda soyut resimler tercih edilmeli,aksesuarlarda aynı renklerden seçilmeli.
Renk aralıkları ise,bembeyaz tonlardan,gri ve patlıcan moru gibi renkler arasında değişir.Çağdaş,minimalist tarzda renk temalarıyla karakterize edilir.Açık renk mobilyalarla İskandinav sadeliğini,daha koyu mobilyaları,krom ve derilerle karıştırarak daha maskülen bir etki yaratabilirsiniz.
İskandinav stili dekorasyon

4 yorum:

Yeşim dedi ki...

Öneriler çok çekici :) Tarz olarak neye girer bilemiyorum ama ben az eşyadan yanayım. Çok karışık desenler sevmiyorum. Daha çok beyazın hakim olduğu fakat renkli yastık ve objelerle hareketlendirilmiş odaları seviyorum :)

DEKORASYON BİLGİLERİ dedi ki...

Sevgili Yeşim,
Çağdaş tarz dediğimiz veya modern tarz sizin tarzınız.Sevgiler.Aida

YeMeK vAkTi dedi ki...

yaaa çok güzel bunların hepsii gerçekten bayıldım .Ne kadar rahat ve ferah mekanlar

DEKORASYON BİLGİLERİ dedi ki...

Yemek vakti Aylin:yorumun için teşekkür ederim.Sevgiler.Aida